Wystarczy tylko odrobina dziennie. Potrafi zdziałać cuda!

Nie każdy wie, że pierzga, to w rzeczywistości pyłek kwiatowy, który zbierają pszczoły. Okazuje się, że ta drobna substancja, obfituje w wiele niezwykłych, dobroczynnych właściwości, mogących odmienić funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Co pierzga potrafi zdziałać dla człowieka i jak należy ją spożywać?

Jak powstaje pyłek kwiatowy?

Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów i formowany w kuleczki, aby można było je przenieść na odnóżach. W zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, różni się on. Głównie jest w wielu żółtych barwach, lecz może być także biały, czy nawet czarny. Od setek lat używano pierzgi jako suplementu diety, nazywano ją również „ambrozją bogów”, lub „fontanną młodości”. Wszystko to ze względu na wyjątkowe działanie tej drobnej substancji. 

Potrafi zdziałać cuda!

Pyłek kwiatowy znalazł swoje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetologii. Co ważne, stanowi on kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych:

  • Wiadomo, że wykazuje właściwości detoksykacyjne, czyli zmniejsza szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych.
  • Wpływa na przyrost czerwonych krwinek we krwi.
  • Może być wykorzystywany w leczeniu chorób, wywołanych zaburzeniami odżywiania.
  • Reguluje procesy trawienne, dzięki czemu łagodzi skutki zaparć.
  • Dobrze wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, gdyż wyciągi z pyłku kwiatowego mają działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
  • Chroni tkankę wątroby, wspomagając jej odbudowę. Dlatego można go stosować przy stanach zapalnych wątroby.
  • Podnosi odporność organizmu, gdyż zwiększa ilość przeciwciał. Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy.
  • Ponadto, pyłek kwiatowy jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Korzystnie wpływa na skórę, opóźniając jej proces starzenia. Także zapobiega wypadaniu włosów, regenerując je i odżywiając.

 

Wystarczy tylko odrobina dziennie

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli trzy razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Należy rozmieszać ziarenka z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem, aby zwiększyć jego przyswajalność.

Czytaj też:

Pijesz alkohol? Zwróć uwagę na te objawy!
Wątroba, to największy gruczoł człowieka, odgrywający ważną rolę w przemianie materii. Natomiast piwo jest napojem alkoholowym, który może w dużym stopniu przyczyniać się do...

Oceń ten artykuł 0 0