Zupa chrzanowa według Anny Starmach - sprawdź przepis!

Wielkanoc tuż tuż! Już niedługo na świątecznym stole pojawi się więc wiele smakowitych potraw, w tym także zupa chrzanowa. Przepisem na to aromatyczne danie postanowiła podzielić się jurorka "MasterChefa" i "MasterChefa Juniora" - Anna Starmach.

Zupa chrzanowa – przepis

fot.Shutterstock

Co może wyjść z połączenia warzyw, przypraw i… chrzanu? Aromatyczna zupa chrzanowa! Jest to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świętowania Wielkiej Nocy. Istnieje wiele przepisów na to świąteczne danie, a wśród nich znaleźć można również taki, który pochodzi z bloga kulinarnego autorstwa Anny Starmach. Sprawdźcie, co więc radzi jurorka znana m.in. z show „MasterChef” i „MasterChef Junior”!

Składniki

– 2 pory

– 2 korzenie pietruszki

– 2 małe ziemniaki

– 2 cebule

– pół selera

– 2 l wody

– 200 ml śmietanki kremówki

– 200 g wędzonego boczku

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 ząbek czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarna ziela angielskiego

– 4 ziarna czarnego pieprzu

– 4 łyżki tartego chrzanu

– sól, pieprz

– jajka ugotowane na twardo do dekoracji

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w drobną kostkę lub w paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Po jego przełożeniu do innego naczynia, następnie na patenie dajemy pokrojone drobno: seler, por, pietruszkę oraz cebulę i również smażymy. Po kilku minutach przekładamy tak podsmażone warzywa do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, by następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, a potem chwilę miksujemy blenderem. Dodajemy chrzan i śmietankę. Po wymieszaniu wszystkich składników ponownie miksujemy i zostawiamy do zagotowania. Na końcu doprawiamy do smaku i dekorujemy boczkiem oraz jajkiem na twardo. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0