Barszcz czerwony według Magdy Gessler. Przepis zachwycił Sharon Stone!

Barszcz czerwony musi pojawić się na świątecznym stole. Mogłoby się wydawać, że to łatwa w przygotowaniu zupa, jednak w rzeczywistości łatwo ją popsuć. Magda Gessler w swoim przepisie tłumaczy, jak uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Barszcz czerwony – przepis Magdy Gessler

Barszcz czerwony to potrawa, która absolutnie musi pojawić się na wigilijnym stole. Istnieją różne receptury. „To zależy od bardzo niewielkich niuansów, czy nasz barszcz będzie fantastyczny, czy do niczego” – mówi Magda Gessler.

Restauratorka za pośrednictwem YouTube podzieliła się swoim przepisem na wigilijny barszcz. Zapewnia, że robi się go bardzo szybko, zaś jego smak pozostaje w pamięci na długo. Jak pochwaliła się Gessler, jej barszcz czerwony oczarował samą Sharon Stone, która przed laty stołowała się w jej warszawskim lokalu.

„Tak jak mówiła Sharon Stone u mnie w restauracji „U Fukiera”, pachnie ziemią polską” – mówi o swoim barszczu restauratorka.

Pod filmem przepis Magdy Gessler na barszcz czerwony.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • pół selera
  • pietruszka korzeń 2 szt.
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne, polskie jabłka
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • suszone grzyby (borowiki)

Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków, to połowę z nich pieczemy w piekarniku w łupinach, a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule białe, 6 korzeni pietruszki. Całość zalewamy dobrą wodą kranową lub mineralną bez gazu, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa – ani więcej, ani mniej.

Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć. Kiedy zrobi to po raz pierwszy, dodajemy do niego polskiego, dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, goździki i cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami polskiego czosnku, pieczonymi w piecu cebulami i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Odstawiamy na całą noc.

Uszka z grzybami według Magdy Gessler. "Najlepsze na świecie". Sprawdź przepis i wideo
Magda Gessler przedstawia swój przepis na uszka z grzybami. To nieodłączny element wigilijnej kolacji. I chociaż nawet restauratorka nie ukrywa, że ich przygotowanie jest niezwykle żmudne, to...

Źródło: YouTube/Magda Gessler

Oceń ten artykuł 0 0