Groźna bakteria w łososiu. GIS ostrzega - tego produktu nie jedz!

Jak informuje GIS, w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w łososiu wędzonym. Spożycie zakażonego produktu jest niebezpieczne dla zdrowia i może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS ostrzega!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące łososia sałatkowego wędzonego na zimno. W próbce wykryto obecności bakterii Listeria monocytogenes. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g
  • Producent: Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22051801 WE
  • Wyprodukowano dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim
  • Należy spożyć do: 04.10.2020
  • Numer partii: 0909/1

Groźna bakteria w łososiu wędzonym

Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora oraz producenta produktu, a także Inspekcję Weterynaryjną, która kontroluje działania producenta.

Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu, informacja dla klientów.

Salmonella w mięsie z indyka! GIS ostrzega!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kotletami z indyka marki Morliny. W jednej z partii mięsa wykryto salmonellę. GIS alarmuje, by nie spożywać produktu objętego w komunikacie, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej.

Oceń ten artykuł 0 1