Japanese iced coffee - idealne orzeźwienie na gorące dni!

Uff, jak gorąco! Jak radzić sobie z upałami, jednocześnie delektując się delikatnym i orzeźwiającym smakiem kawy? Mamy na to sposób! Japanese iced coffee to kawa na zimno zaparzana bezpośrednio na kostki lodu. Sprawdź przepis!

Japanese iced coffee

Japanese iced coffee to kawa, której potrzebujesz na upalne, letnie dni! Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu i pozbawiona dodatkowych kalorii - to tylko czarna kawa parzona na kostkach lodu. No właśnie - technika parzenia kawy bezpośrednio na kostki lodu pozbawia napoju charakterystycznej goryczki.

Jedynym kłopotem może być sposób przygotowania kawy - jednak mamy dla was alternatywę! Klasyczne Japanese iced coffe parzymy za pomocą drippera. Jednak jeżeli nie posiadacie go w domu - spokojnie możecie zrobić kawę przelewową czy też z ekspresu. 

Przepis na Japanese iced coffee

  • 30 g zmielonej kawy
  • 350 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza
  • 150 g kostek lodu

Przygotowanie Japanese iced coffee

  1. Kostki lodu umieść w naczyniu, do którego będziesz parzyć kawę.
  2. Na takie naczynie nałóż dripper. Jeżeli nie masz drippera - umieść naczynie pod ekspresem i wlej kawę.
  3. Dripper wyłóż papierowym filtrem i wsyp kawę. Uwaga: filtr na początku przepłukuj ciepłą wodą.
  4. Okrężnymi ruchami wlewaj wodę do drippera.
  5. Po 5 minutach Japanese iced coffe będzie gotowa!

Sprawdź inne orzeźwiające napoje

Domowe kawowe lassi. Orzeźwiający napój tuż przed grillem!
Kawowe lassi świetnie sprawdzi się w upalne dni. Nie dość, że orzeźwia - to jeszcze pobudza kubki smakowe. Dlatego idealnie nadaje się do wypicia przed ciepłym grillem. Sprawdźcie szybki przepis na pyszne domowe kawowe lassi!

Lemoniada arbuzowa i pomarańczowa. Czyli idealny napój do grilla!
Sezon na grilla trwa w najlepsze! Wszyscy grillują - weganie, mięsożercy, dzieci, dorośli. Każdy kocha ciepły posiłek ściągnięty prosto z grilla, pachnący lekko węglem, przypalony żywym ogniem. Pamiętajcie jednak, że ważne jest nawodnienie...

Domowy kompot z truskawek!
W końcu są ukochane i długo przez wszystkich wyczekiwane truskawki. Możemy je jeść po prostu z kobiałki albo z dodatkiem cukry i śmietany. Często wykorzystujemy je do wypieków albo sałatek. Ale nie zapominajmy o najprostszych przepisach, czyli o...

Prosty przepis na naturalny energetyk, który wzmacnia odporność. Switchel pobudza bardziej niż kawa!
Switchel nazywany jest również napojem piękności Hollywood, ale z jego zdrowotnych właściwości korzystali już w XVII wieku mieszkańcy Karaibów, skąd pochodzi. W XVII wieku trafił do Stanów Zjednoczonych. Raczyli się nim rolnicy podczas żniw, by...

Oceń ten artykuł 0 0