Pierogi z kapustą i grzybami. Świąteczny przepis Magdy Gessler

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z potraw, które pojawiają się na stołach wigilijnych Polaków. Magda Gessler oraz jej rodzina nie wyobrażają sobie bez nich Wigilii. Jak mówi restauratorka, wszyscy dopytują o nie już od samego początku kolacji wigilijnej.

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis Magdy Gessler

Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. To danie, które pojawi się na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Na święta nie brakuje go również u Magdy Gessler. Restauratorka nie ukrywa, że co roku to właśnie na pierogi z kapustą i grzybami najbardziej oczekują jej bliscy. Gessler podaje je na stół zaraz po karpiu.

W czym tkwi sekret pierogów Magdy Gessler? Zobaczcie wideo i sprawdźcie przepis poniżej.

Farsz:

  • kapusta kiszona bardzo kwaśna, nie płukana
  • grzyby suszone
  • cebula
  • mielony kminek
  • olej lniany
  • sok z kapusty
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cukier lub miód lipowy

Grzyby mocz w wodzie przez 3 godziny lub ugotuj aż będą miękkie w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim i solą.

Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor i przypraw mielonym kminkiem. Dodaj do garnka kapustę, sok z kapusty, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, dwa goździki, odrobina cukru, sól do smaku i nasze ugotowane na miękko grzyby. Po ostudzeniu kapusty siekamy ją. Możemy dodać resztę farszu grzybowego z uszek, dodajemy soku z kapusty, pieprz, mielonego kminku.

Ciasto:

  • mąka
  • letnia woda
  • sól

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy pełno farszu i lepimy pierogi.

W dużym garnku na osolony wrzątek wkładamy pierogi. Wyjmujemy, gdy woda zawrze i wypłyną pierogi do góry. Układamy je na posmarowanym masłem półmisku, aby się nie zlepiły.

Można podać z okrasą z chrupiącej cebulki lub polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.

Źródło: YouTube/Magda Gessler

Oceń ten artykuł 0 0