Popularny napój z "dodatkiem" doprowadził do śmierci trzech osób

Trzy osoby ciężko zachorowały, a trzy, mimo leczenia, zmarły po spożyciu lubianego napoju. Nie wiedzieli, że pracownicy przez swoje zaniedbanie dołożyli dodatkowy składnik - bardzo groźny dobnoustrój. 

Wypili mleczny napój i zmarli

Trzy osoby, które zamówiły wyrabiany na miejscu mleczny koktajl w jednym z barów z burgerami w mieście Tacoma (stan Waszyngton, USA), zmarły.  Do szpitala z poważnymi objawami trafili również trzej inni klienci znanego lokalu gastronomicznego. Wszyscy ucierpieli z powodu niedbałości pracowników firmy. W maszynie do lodów, z której korzystali, znaleziono bardzo niebezpieczną bakterię - listerię monocytogenes.

O sprawie poinformował kilka dni temu w mediach społecznościowych Departament Zdrowia stanu Waszyngton.

Bakterie Listeria, występujące we wszystkich smakach koktajli mlecznych sprzedawanych w restauracji Frugals przy 10727 Pacific Ave. S., Tacoma, WA, są związane z epidemią listeriozy przenoszonej przez żywność, związaną z sześcioma hospitalizacjami i trzema zgonami. Śledczy znaleźli Listerię w maszynach do lodów, które nie były prawidłowo czyszczone. Restauracja przestała używać maszyn do lodów 8 sierpnia, ale Listeria może wywoływać chorobę nawet 70 dni po spożyciu zainfekowanych produktów

– napisali urzędnicy w komunikacie udostępnionym na Facebooku.

Właściciele restauracji, w której znaleziono brudną maszynę, podjęli już stosowne kroki. W social mediach poinformowali, że wstrzymali sprzedaż koktajli mlecznych we wszystkich swoich placówkach. Maszyny do lodów mają zostać przebadane i zdezynfekowane w razie potrzeby.

Listeria monocytogenes i listerioza – co to za choroba?

Listeria monocytogenes to jedna z najbardziej śmiercionośnych bakterii na świecie. Wywołuje listeriozę, groźną chorobę. Jej głównymi objawami są: sepsa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu, wrzód rogówki oraz zapalenie płuc. Szacuje się, że w wyniku infekcji umiera co trzeci pacjent zarażony listerią. Listerioza jest zakaźna. Najczęściej chory „łapie” ją poprzez zjedzenie pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes. Te drobnoustroje są powszechne w środowisku naturalnym. W przypadku chorych zwierząt zwykle zarażenie przebiega bezobjawowo. W związku z tym nierzadko obecna jest w odzwierzęcych produktach. Listerioza bardzo często rozwija się u osób, które zjadły niepasteryzowane produkty mleczne – np. ser pleśniowy, niemyte surowe warzywa lub owoce, surowe mięso, ryby czy owoce morza. Listeria monocytogenes może być również obecna w „gotowych” daniach, które przed zjedzeniem nie zostały poddane obróbce termicznej

"Mięsożerna bakteria" doprowadziła do jego śmierci. Wystarczyło, że wszedł do wody
41-latek z Kalifornii podczas spaceru z psem wszedł do sadzawki. Wkrótce później zachorował na martwicze zapalenie powięzi, które rozwinęło się przez zakażenie "mięsożernymi bakteriami" z wody. W marcu tego roku zmarł.

Oceń ten artykuł 0 0