Przepis na grzybową z wódką od Magdy Gessler. Takiej grzybowej nie znaliście

Barszcz grzybowy, albo po prostu grzybowa, to jedna z zup, które muszą pojawić się na świątecznym stole. Ilu kucharzy, tyle wersji tego dania. Magda Gessler na YouTube podzieliła się swoją recepturą. Przepis nie jest oczywisty, bowiem restauratorka do swojej grzybowej dodaje wódkę. Podaje ją z bitą śmietaną.

Zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler

Barszcz czerwony oraz grzybowa to zupy, które muszą pojawić się na wigilijnym stole. Wiemy, że ilu kucharzy, tyle wersji jednego dania. Magda Gessler również ma swoją wersję grzybowej, inaczej barszczu grzybowego. Przepis restauratorki nie jest oczywisty. Gessler dodaje do swojej grzybowej wódkę. Dlaczego? Jak mówi, to powoduje, że wywar jest bardziej klarowny i smaczny. Wódka sprawia, że smaki stają się bardziej wyraźne. Gessler dodaje ją do gorącej zupy, razem z masłem. Zupę podaje z ubitą śmietaną.

Poniżej przepis Magdy Gessler na barszcz grzybowy.

Składniki na 5 l barszczu:

  • cebula 3 szt.
  • grzyby (borowik suszony najlepiej kapelusze złotoczerwone, duże) 30 szt.
  • seler 1-3 szt.
  • pietruszka, korzeń 6 szt.
  • pęczek koperku
  • seler naciowy pęczek
  • por 2 szt.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
  • kilka kropli cytryny
  • śmietana 36%
  • wódka

Grzyby mocz w wodzie przez 3 godziny lub podgotuj w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim.

Do garnka wkładamy pokrojone selery, por, pokrojone na pół cebule, całe korzenie pietruszki, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielski, jałowiec, sól, pieprz. Po chwili gotowania dodać grzyby wraz z wodą w której się gotowały.

Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy do garnka, dodajemy pęczek koperku i seler naciowy. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Następnie po ugotowaniu cedzimy, dolewamy odrobinę wódki, do smaku dodajemy łyżkę zimnego masła, kilka kropel cytryny i mieszamy. Następnie dodaj z wywaru kapelusze borowików. Idealna zupa powinna być ciemnobrązowa.

Podajemy z ubitą śmietaną i łazankami.

Źródło: YouTube/Magda Gessler

Oceń ten artykuł 0 0