MAXXX News

Stracisz dostęp do konta na Facebooku, jeśli nie włączysz tej funkcji. Masz mało czasu

date_range

Facebook rozesłał do części użytkowników w Polsce powiadomienie, w którym prosi o uruchomienie istotnej funkcji. Jeśli je zignorujesz, Twoje konto w serwisie może zostać zablokowane. Internauci mają niewiele czasu, aby aktywować nowe oprogramowanie. Jak ono działa i jak je włączyć?

Jeśli nie włączysz tej funkcji, utracisz dostęp do konta na Facebooku

Facebook wystosował do swoich użytkowników w Polsce specjalny komunikat, w którym poinformował o wprowadzeniu nowej funkcji o nazwie Facebook Protect. Otrzymują go przede wszystkim ci, które wykonują zawody publiczne lub są w sytuacji życiowej, przez którą interesuje się nimi spora część użytkowników polskiego Internetu. Inaczej mówiąc, chodzi głównie o osoby, których profil na Facebooku ogląda więcej osób, niż konto przeciętnego użytkownika platformy.

Szerzej znane osoby są szczególnie narażone na ataki hakerskie, których celem jest przejęcie dostępu do ich profili. Z tego powodu Facebook wysłał powiadomienie do części użytkowników platformy, w którym informuje o konieczności zwiększenia zabezpieczeń poprzez aktywowanie funkcji Facebook Protect. Internautom, którzy otrzymali komunikat, Facebook daje 15 dni na uruchomienie nowego systemu. Zignorowanie prośby portalu spowoduje, że dostęp do konta w serwisie zostanie zablokowany.

Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób, dlatego wymagamy silniejszych zabezpieczeń. Facebook Protect to zaawansowany program zabezpieczeń, który ułatwi ochronę kont takich jak Twoje

– brzmi treść powiadomienia rozsyłanego do części internautów.

Konto na Facebooku nie zostanie jednak permanentnie usunięte. Użytkownik portalu będzie miał możliwość odzyskania dostępu do swojego profilu, ale tylko wtedy, gdy uruchomi funkcję Facebook Protect na swoim koncie.

Facebook Protect – czym jest i jak działa? Jak włączyć?

Facebook Protect to nowa funkcja Facebooka, której celem jest zwiększenie zabezpieczeń, szczególnie wśród tych, którzy są osobami publicznymi. Głównie mowa tu o dziennikarzach, politykach oraz celebrytach. Nie wszyscy użytkownicy serwisu w Polsce otrzymają ten komunikat. Trafi on głównie do tych, których samodzielnie wskaże algorytm. Jeśli przypadkiem pominięto wyświetlone powiadomienie, możesz przejść do ustawień konta, aby uruchomić wymaganą przez portal funkcję.

Facebook Protect przeprowadzi Cię przez kilka kroków, które zwiększą zabezpieczenia Twojego profilu, a tym samym pozwolą na zmniejszenie ryzyka ataku hakerów. Program sprawdzi m.in. siłę Twojego hasła oraz poprosi o włączenie dwuetapowej weryfikacji logowania. Ponadto funkcja będzie wciąż monitorować ruch na Twoim koncie, aby wykryć przypadek ewentualnego włamania na Twój profil. Facebook Protect działa w Polsce od 1 grudnia 2021 roku. Wcześniej testowano go w innych krajach, np. podczas wyborów samorządowych.

Facebook rezygnuje z ważnej funkcji. Miała wpływ na naszą prywatność w serwisie społecznościowym
Facebook poinformował, że rezygnuje z oprogramowania, które umożliwiało rozpoznawanie twarzy. Funkcja serwisu budziła spore kontrowersje wśród internautów. Miała nie tylko mnóstwo...

Podziel się ze znajomymi:
Oceń tego MAXXX Newsa:
Oceń: thumb_up 0 1 thumb_down
whatshotCzytaj także
commentKomentarze