Wielkanoc 2020. Babka cytrynowa według Anny Lewandowskiej [PRZEPIS]

Babka wielkanocna może mieć wiele oblicz. Ta cytrynowa to prawdziwy klasyk. Jak ją zrobić? Jak zrobić babkę bez glutenu lub z rodzynkami? Anna Lewandowska podzieliła się w sieci swoimi przepisami.

Babka na Wielkanoc 2020 – przepisy

Babka piaskowa może być przygotowywana na mnóstwo sposobów. Ciasto może być tradycyjne – jasne, marmurkowe lub kakaowe. Może zaskakiwać również rozmaitością dodatków i aromatów. Wielkanocnym klasykiem jest babka cytrynowa. Jak ją przygotować, zdradziła na swoim blogu Anna Lewandowska.

Trenerka postawiła na mocno cytrusową wersję, także z dodatkiem pomarańczy. Anna Lewandowska stawia na wypieki w wersji fit, które będą świetną propozycją dla tych, którzy nawet w trakcie świąt chcą zadbać o linię. Lewandowska ma także swoje sprawdzone przepisy na tradycyjną babkę bez glutenu oraz taką z rodzynkami. Wszystkie je znajdziecie poniżej.

Babka cytrynowo-pomarańczowa według Anny Lewandowskiej

SKŁADNIKI na babkę cytrynowo-pomarańczową:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 5 jajek
  • 200 ml masła klarowanego
  • 200-250 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • sok z ½ cytryny

PRZYGOTOWANIE babki cytrynowo-pomarańczowej:

  1. Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
  3. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach.
  4. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.  
  5. Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
  6. Babkę można polać polewą czekoladową.

Wielkanocna babka bez glutenu Anny Lewandowskiej

SKŁADNIKI na babkę wielkanocną bez glutenu:

  • 5 białek
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE babki wielkanocnej bez glutenu:

  1. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami.
  2. W misce ubić dokładnie białka i ubijając je dalej na wolnych obrotach dodawać stopniowo miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli – mąkę z wiórkami.
  3. Formę wysmarować olejem kokosowym, oprószyć mąką i przelać do niej ciasto.
  4. Piec 20 minut w 180 stopniach.
  5. Polewa: stopiona gorzka czekolada zmieszana z kozim jogurtem naturalnym.

Babka z rodzynkami z przepisu Anny Lewandowskiej

SKŁADNIKI na babkę wielkanocną z rodzynkami:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (lub 1 jajko)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • tarta skórka z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 g startej cukinii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady

PRZYGOTOWANIE babki wielkanocnej z rodzynkami:

  1. Suche składniki wymieszać, siemię lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut lub użyć w zamian 1 jajko.
  2. Dodać mokre składniki i wymieszać.
  3. Zestarzeć na grubych oczkach cukinię.
  4. Następnie wszystkie składniki zblendować.
  5. Dodać sparzone rodzynki.
  6. Formę na babkę wysmarować tłuszczem.
  7. Piec około godziny w 180 stopniach.
  8. Ciasto pozostawić w piekarniku do wystudzenia.
  9. Czekoladę rozpuścić.
  10. Babkę polać czekoladą.

Źródło: hpba.pl

Oceń ten artykuł 0 0