Wielkanocna babka cytrynowo-pomarańczowa według przepisu Anny Lewandowskiej

Już niebawem Wielkanoc, a jak wiadomo święta nie mogą się obejść bez słodkich wypieków. Anna Lewandowska postanowiła odświeżyć tradycyjny przepis na wielkanocną babkę i opublikowała przepis na zdrowszą wersję ciasta.

Składniki

2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
5 jajek
200 ml masła klarowanego
200-250 g cukru kokosowego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
tarta skórka z cytryny i pomarańczy
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników  i wszystko wymieszać.  Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Babkę można polać polewą czekoladową.

Oceń ten artykuł 0 0