Przepyszny sernik z białą czekoladą i kajmakiem. Zrobi wrażenie na najbardziej wymagających smakoszach [PRZEPIS EWY WACHOWICZ]

Uwielbiasz sernik w tradycyjnej formie? Spróbuj postawić na jego nowoczesną wersję. Sernik z białą czekoladą i kajmakiem ma niepowtarzalny smak. Poznaj sprawdzony przepis Ewy Wachowicz.

Składniki na sernik z białą czekoladą i kajmakiem 

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 2 garście orzeszków pistacjowych lekkosolonych
  • 600 g twarogu
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 100%
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • ½ puszki masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • prażone migdały

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem. Tak robi go Ewa Wachowicz

Masło roztapiamy w rondelku. Orzeszki oraz herbatniki blendujemy, dodajemy płynne masło i mieszamy. Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią spód herbatnikowy, ugniatamy łyżką. Schładzamy w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z jajkami, śmietanką, skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy płynną czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy.

Masę serową wykładamy na spód herbatnikowy. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy przez 60 minut. Następnie temperaturę skręcamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Sernik studzimy. Wierzch smarujemy masą kajmakową, ozdabiamy kandyzowaną skórką cytrynową i prażonymi migdałami.

Sprawdzony przepis na tiramisu. Zrób i zaskocz swoich gości włoskim deserem!
Tiramisu to pyszny włoski deser, który sprawdzi się nawet na najważniejszych uroczystościach. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak go zrobić.

Oceń ten artykuł 0 0