MAXXX News

Zmieni się skład znanych chipsów. Będą zdrowsze?

date_range

Chipsy w zdrowszej wersji – brzmi niemożliwie? Okazuje się, że firma Lay’s chce iść z duchem czasu i wychodzi naprzeciw potrzebom klientów, którzy zwracają uwagę na skład produktów. Producent chipsów zapowiedział, że od 2019 roku rezygnuje z używania oleju palmowego.

Chipsy bez oleju palmowego

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na skład produktów, które trafiają na sklepowe półki i do naszych lodówek. Ten pozytywny trend zawdzięczamy modzie zdrową żywność i bycie Fit. Niemały wpływ miały też na to ostatnie doniesienia, mówiące o tym, że zagraniczne produkty na Zachodzie są dużo lepszej jakości niż w naszych krajach. Tą sprawą zajęła się też jakiś czas temu Komisja Europejska.
Dużo bardziej dociekliwi bywają w tej kwestii jednak zwykli konsumenci. Ostatnio na facebookowym profilu marki Lay’s sporo osób zaczęło zarzucać producentowi chipsów, że skład ich produktów w Niemczech różni się od tych trafiających na rynek polski. Chodziło dokładnie o olej palmowy, który jest używany przy produkcji chipsów sprzedawanych w naszym kraju, podczas gdy ta sama przekąska w Niemczech ma składzie dużo zdrowszy olej słonecznikowy.

Marka w odpowiedzi na te zarzuty odpowiedziała, że planuje to niebawem zmienić!

„Wycofujemy stosowanie oleju palmowego w naszych fabrykach. Od dłuższego czasu mamy już w Polsce produkty bez tego składnika. Działania te są zgodne z naszym dawno przyjętym planem, który uwzględnia stopniowe ograniczanie tłuszczy nasyconych w produktach spożywczych. Produkcja chipsów z nowym składem ruszy z początkiem przyszłego roku". – czytamy w jednym z komentarzy.

Olej palmowy – co z nim nie tak?

Olej palmowy jest szkodliwy zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poddany obróbce termicznej jest bardziej rakotwórczy, niż jakiekolwiek inne źródło tłuszczu. Według ekologów pozyskiwanie oleju palmowego ma katastrofalne skutki dla środowiska. Głos w tej sprawie zabrała m.in. Martyna Wojciechowska!

View this post on Instagram

Po co i dlaczego taki dzień? Olej palmowy wytwarzany jest z nasion palmy oleistej lub jej owoców. Taki dzień jak dzisiaj, ma zwrócić nasza uwagę na to skąd bierze się, tak ostatnio powszechny olej i jak wpływa na nasze zdrowie. Jego popularność na świecie wynika z jego niskiej ceny, dlatego producenci żywności oraz branża kosmetologii tak chętnie go wykorzystują. Jak podaje organizacja WWF do 2020 roku produkcja oleju palmowego wzrośnie dwukrotnie Przede wszystkim zwrócić trzeba uwagę na to jakie konsekwencje niesie za sobą sama jego produkcja. Pod jego uprawę na Ziemi, a w szczególności w Azji i Afryce, wycina się lub wypala ogromną ilość lasów deszczowych, co niesie skutek wyginiecia licznych gatunków zwierząt. ? Również ma to negatywny skutek na środowisko, ponieważ przyczynia się do efetu cieplarnianego czyli ocieplenie klimatu. Sam surowy olej palmowy nie jest dla nas szkodliwy. Ja jednak chce zwrócić uwagę na spożywanie przez nas oleju palmowego rafinowanego i utwardzonego, ponieważ w takiej formie spotykamy go w produktach najczęściej Podczas jego produkcji wytwarzają się szkodliwe dla naszego zdrowia izomery Trans Sprzyja to rozwojowi otyłości, chorób układu krążenia (miażdżyca, zawału serca), wzrostu poziomu trójglicerydów czy insulinooporności... Znowu zachęcam do CZYTANIA ETYKIET Aby uniknąć właśnie takich niespodzianek. Gdzie znajdziemy utwardzony olej palmowy? Margaryny do pieczenia Wyroby cukiernicze, słodycze (ciastka, batony, "czeko-podobne" czekolady, lody, cukierki) Produkty gotowe- kostki rosołowe, zupki chińskie, mrożone dania: pizza, frytki, placki na tortille, niektóre dania w słoikach, kawy w proszku Masła czekoladowe oraz złej jakości masła orzechowe Pieczywo pakowane np. typu tostowego Płatki śniadaniowe, musli i batoniki zbożowe, gotowe mieszanki na ciasta MOŻNA WYMIENIAĆ I WYMIENIAĆ Pamiętajmy, czytamy etykiety. Taki specyfik znajdziemy pod nazwą utwardzony/uwodorniony olej/ tłuszcz palmowy/roślinny . #fundacjaWWF #czwartek #1lutego #olejpalmowy #czytajmyetykiety #wiemcojem #jemzdrowo #zdroweodżywianie #jedzenie #dieta #zdrowadieta #zdrowie #zdrowo #dietetyk #dietetyka #radadietetyka #nutrition

A post shared by Z pasji i wykształcenia ‍ (@dietetyk.arusinek) on

Jednocześnie jest on bardzo często i chętnie wykorzystywany przez producentów żywności. Olej palmowy znajdziemy np. w warzywach na patelnię oraz Nutelli. To dzięki niemu słynny,  czekoladowy krem ma tak gładką konsystencję oraz długą datę przydatności do spożycia. Marka Ferrero, które wytwarza słynny, czekoladowy krem jakiś czas temu wydała oficjalnej oświadczenie w tej sprawie. Czytaj więcej

Według wytycznych WHO tłuszcze te powinny jednak  zniknąć z produktów spożywczych w ciągu najbliższych pięciu lat.

A Ty co sądzisz? Koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu! Jeśli artykuł Ci się spodobał, udostępnij go i podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Podziel się ze znajomymi:
Oceń tego MAXXX Newsa:
Oceń: thumb_up 1 0 thumb_down

Ogólna ocena to: 100%/100%, uzyskana z: 1 głosów.
whatshotCzytaj także
commentKomentarze